Kartan som är klickbar är ett bra hjälpmedel för att se var din församling ligger i förhållande till andra församlingar. Klicka på din församling och du får direkt tillgång till allt material som vi samlat om just den församlingen – på ett och samma ställe.
Före 1645, då Halland blev svenskt “på prov”, hade landskapet en något annorlunda indelning än vad vi är vana vid. Halland i sig var inget län, utan kallades provins. Provinsen var uppdelad i flera mindre län (här kallade len). Lensindelningen uppstod i Danmark på 1100 – 1200-talet.
Ett len var ett område som kungen överlät till en lensman att förvalta, mot vissa motprestationer. Lensmannen utgjorde den högsta militära och civila myndigheten inom lenet. Indelningen har varierat över tid. Långt tillbaka var landskapet alltså delat i norra och södra Halland som styrdes från Varberg, respektive från Laholm. Det förekom även flera mer eller mindre tillfälliga len, som t.ex. Munkaskogs len. Halland bestod fram till 1516 av två len. Detta år utskildes Halmstad härad och förlänades separat fram till 1530 då den återgick till Laholms len.
År 1543 utskildes Halmstad härad på nytt till eget len. Från 1599 ingick även Årstad härad i lenet. Från c:a 1543 var landskapet indelat i tre len som styrdes från Varberg, Halmstad och Laholm. Dessa var: Varberg len, Halmstad len (från 1599 även Årstad Hd), Lagaholm len (Laholm len)
Källa: “Digitaliserat Halländskt källmaterial från den danska tiden” av Torbjörn Nilsson
Kartan som är klickbar ska ses som ett bra hjälpmedel för att se i vilken härad och len din församling låg i förhållande till annat len och härad fram till år 1516. Gränserna mellan härader och len (på kartan vitmarkerade) bör även de betraktas som ett hjälpmedel. Klicka på din församling och du får direkt tillgång till allt material som vi samlat om just den församlingen – på ett och samma ställe, tillsammans med all relevant information från Medlemsportalen som är relaterad till just den församlingen.