Din
Församling
Häradsindelning
med klickbar karta

Häradsindelad klickbar Karta
Kartan som är klickbar är ett bra hjälpmedel för att se vilken härad din församling tillhör. Klicka på din församling och du får direkt tillgång till allt material som vi samlat om just den församlingen – på ett och samma ställe.
En förutsättning för att se allt är att du är medlem i Hallands Släktforskarförening och inloggad i vår Medlemsportal (gratis för medlemmar). Denna klickbara karta är inte responsiv och fungerar därför mindre bra på små enheter (t.ex. mobil, eller surfplatta).


Släp Lindome Älvsåker Tölö Vallda Fjärås Kungsbacka Kungsbacka Hanhals Ölmevalla Landa Förlanda Gällinge Idala Frillesås Onsala Stråvalla Värö Veddige Ås Sällstorp Torpa Lindberg Varberg Träslöv Valinge Stamnared Grimmared Karl Gustav Kungsäter Gunnarsjö Nösslinge Skällinge Rolfstorp Grimeton Hunnestad Gödestad Spannarp Tvååker Dagsås Sibbarp Älvsered Fagered Källsjö Ullared Svartrå Köinge Ljungby Morup Stafsinge Falkenberg Vinberg Alfshög Askome Okome Gällared Gunnarp Krogsered Vessige Abild Årstad Skrea Eftra Slöinge Asige Drängsered Kinnared Torup Långaryd Färgaryd Jälluntofta Södra Unnaryd Femsjö Steninge Rävinge Getinge Slättåkra Kvibille Holm Vapnö Harplinge Övraby Enslöv Breared Tönnersjö Eldsberga Trönninge Snöstorp Söndrum Veinge Tjärby Laholms landsförsamling Laholms stadsförsamling Ysby Skummeslöv Östra Karup Hasslöv Våxtorp Hishult Knäred Ränneslöv Halmstad

Karta i utskriftsvänligt format – klicka här!

Kommunindelning
med klickbar karta

Kommunindelad klickbar Karta
Kartan som är klickbar är ett bra hjälpmedel för att se vilken kommun din församling tillhör. Klicka på din församling och du får direkt tillgång till allt material som vi samlat om just den församlingen – på ett och samma ställe.
En förutsättning för att se allt är att du är medlem i Hallands Släktforskarförening och inloggad i vår Medlemsportal (gratis för medlemmar). Denna klickbara karta är inte responsiv och fungerar därför mindre bra på små enheter (t.ex. mobil, eller surfplatta).


Släp Lindome Älvsåker Tölö Vallda Fjärås Kungsbacka Kungsbacka Hanhals Ölmevalla Landa Förlanda Gällinge Idala Frillesås Onsala Stråvalla Värö Veddige Ås Sällstorp Torpa Lindberg Varberg Träslöv Valinge Stamnared Grimmared Karl Gustav Kungsäter Gunnarsjö Nösslinge Skällinge Rolfstorp Grimeton Hunnestad Gödestad Spannarp Tvååker Dagsås Sibbarp Älvsered Fagered Källsjö Ullared Svartrå Köinge Ljungby Morup Stafsinge Falkenberg Vinberg Alfshög Askome Okome Gällared Gunnarp Krogsered Vessige Abild Årstad Skrea Eftra Slöinge Asige Drängsered Kinnared Torup Långaryd Färgaryd Jälluntofta Södra Unnaryd Femsjö Steninge Rävinge Getinge Slättåkra Kvibille Holm Vapnö Harplinge Övraby Enslöv Breared Tönnersjö Eldsberga Trönninge Snöstorp Söndrum Veinge Tjärby Laholms landsförsamling Laholms stadsförsamling Ysby Skummeslöv Östra Karup Hasslöv Våxtorp Hishult Knäred Ränneslöv Halmstad Oskarström

Karta i utskriftsvänligt format – klicka här!

Information om
församlingssidor

Församlingssidor på Medlemsportalen

Under året har vi arbetat med en ny avdelning i Medlemsportalen som vi kallar församlingssidorna.
Det finns en sida för var och en av församlingarna i Halland och vi hoppas att församlingssidan kommer att bli den sida man utgår ifrån när man skall forska på en församling. Vi skall samla all information som finns om församlingarna i Halland på en egen sida. Där kommer att finnas länkar till våra databaser med kyrkoboksregister, båtsmän, emigranter, bouppteckningar och antavlor samt även en del annan nyttig information. Dessutom finns där ett flertal källor som vi tillgängliggjort som pdf-filer.

Ortnamnen.
För respektive församling finns det länkar till böckerna som givits ut av ortnamnarkivet. Dessa har digitaliserats och blivit uppdelade församlingsvis.

Hallands landsbeskrivning 1729.
Denna unika källa har renskrivits av Sperling Bengtsson och dessa böcker är digitaliserade församlingsvis och åtkomliga från församlingssidorna.

Skarstedts Herdaminne.
De halländska församlingarna i denna bok är digitaliserade och tillgängliga från församlingssidorna. Herdaminnet innehåller personuppgifter för församlingarnas kyrkoherdar och pastorer.

Mantalslängder.
Dessa sidor har vi lagt ned mycket arbete på för vi ser att skattelängderna är till god hjälp när man skall släktforska där det inte finns husförhörslängder och det är en källa som behöver göras enklare åtkomlig. Mantalslängderna upprättades i flera exemplar och de mantalslängder som är tillgängliga på Medlemsportalen som pdf-filer är de som finns på Landsarkivet i Lund. I de fall något år saknas har vi kompletterat med länkar till SVAR och ArkivDigital, om det finns där. Vi hoppas att vi med detta arbete kommer att få fler att börja använda mantalslängderna i sin släktforskning.

Ledningsböckerna.
En grafik över ägoförändringar på fastigheter cirka 1880–1950. Dessa böcker finns dock inte för alla församlingar i Halland.

Gods och Gårdar 1939, 1945 och 1948.
Tre bokverk med avfotograferade gårdar och med information om gårdarnas areal, hur gården brukas samt ägare och familjeförhållande. Dessa är uppdelade församlingsvis och man når dem via församlingssidorna.
På församlingssidorna kommer även att finnas en del annan information som vi sammanställer från andra delar av Medlemsportalen.
Denna avdelning kommer att lanseras till årets Släktforskardagar. Det är möjligt att alla församlingar inte är helt klara tills dess, men i så fall jobbar vi vidare och kompletterar församlingssidorna efterhand.

Sven Johansson

Vill du få en överblick på allt som är Nytt på Medlemsportalen kan du läsa om det här…

Bli
medlem!

Välkommen som medlem i Hallands Släktforskarförening

Instruktionsfilm: Se här varför du ska bli medlem och hur du gör när du anmäler dig

Klicka på bilden för att se filmen (cirka 3 minuter).

Medlemserbjudande – Som medlem får du tillgång till allt detta:

  • Föreningslokal i Halmstad med tillgång till vårt bibliotek, tidningar från de flesta släktforskarföreningar i Sverige, avskrifter från mantalslängder och kyrkböcker, inlämnade släktutredningar mm Måndagseftermiddagar mellan 13.30 – 18.30 kan du över en kopp kaffe eller vid en av våra datorer få hjälp att lösa dina släktforskarproblem.
  • Lokala grupper och aktiviteter i Falkenberg, Varberg, Kungsbacka och Hyltebruk.
  • Tio datorer innehållande föreningens databaser med digitalfotograferat material för hela Halland. Det finns även abonnemang på SVAR, AD OnLine samt ett stort antal sökbara cd-skivor såsom Sveriges dödbok, Sveriges befolkning med flera. Glöm inte att boka dator.
  • Medlemstidningen Hallandsfarares Information med fyra nummer/år innehållande intressanta artiklar rörande halländsk forskning, antavlor, bokrecensioner, efterlysningar m m.
  • Föreningens hemsida med aktuell information, tips, aktiviteter, källor, antavlor, artiklar och länkar m m.
  • Delta i någon av våra kurser i textläsning, släktforskning, DNA, emigration eller något annat spännande ämne. Som medlem har du en reducerad kursavgift.

Vi erbjuder också alla medlemmar att forska på vår medlemsportal. Detta är en forskarhjälp som vi just nu håller på att bygga upp och kommer att innehålla det mesta av det som vår förening producerat av forskarhjälp och intressanta böcker.
Nedan hittar du ett axplock av vad som kommer att finnas.

Bli medlem
Betala in 200 kr på vårt bankgiro 828-3673 eller använd Swish nummer 123 65 52 780.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.


Sökbara databaser i Medlemsportalen:

  • ”Hallands befolkning” som innehåller kyrkoboksavskrifter av födda, vigda, döda från ca 1688 – 1939. Innehåller cirka 1 130 000 poster.
  • Bouppteckningsregister 1671 – 1850, innehåller ca 140 000 poster.
  • Emigrantregister Halland, ca 38 000 emigranter från hela Halland.
  • Båtsmansregister Halland, ca 6 000 båtsmän (blir tillgängligt under september 2020).
  • Övrigt sökbart material:
  • Samtliga nummer av vår tidning, Hallandsfarares Information.
  • Avskrivna mantalslängder 1674 – 1820.
  • Skannade böcker, Hallands landsbeskrivning m. fl.
  • Skannade antavlor, över 200 styck från hela Halland.
  • Torp och bondekontrakt Sperlingsholm.
  • Ägarlängder för Onsala socken.
  • och mycket mer…

Besök gärna vår filmsida med tips på hur du söker i medlemsportalen.


 

Hallandsfarares information – medlemstidningen
September 1986 startades utgivandet av en egen medlemstidning, Hallandsfarares Information. Förr kallades hallänningar även för hallandsfarare, vilket finns belagt mellan åren 1208 och 1746, varför vi tyckte, att det var ett lämpligt namn för en tidning, där man söker sina rötter.
Hallandsfarares Information utkommer fyra gånger per år. Med möjlighet för er att få information om verksamheten, läsa intressanta artiklar, göra efterlysningar, skriva egna artiklar och mycket annat.