Artiklar
Sockenpresentationer
Tidningsartiklar
Utställningar från Släktforskardagarna
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

.

ll

ll

Sockenpresentationer / Getinge

Getinge socken omges av bergsområden i väster och öster, med en flack slättbygd däremellan, som delas av Suseån.
De tre dominerande dragen i det halländska landskapet är kusten, slättbygden och skogsbygden. Getinge socken ligger i övergången mellan slättbygd och skogsbygd. Landskapet genomflytes av Suseån, som har två källflöden. Det ena från Slättåkradalen ut på låglandet i en vid båge mot nordväst, nära Kvibille.
Det andra längre åt nordväst, vid Mostorp. Åns växlande vattenföring var länge ett allvarligt problem p. g. a. att omgivningarna översvämmades vid större nederbördsmängder.

Det berättas att år 1925, när en man vid namn Carl Steen kom från Skåne för att titta på den mekaniska verkstaden och gjuteriet som då var till salu, svämmade Suseån över. Carl Steen visste inte då att det var en översvämning, han såg ju ingen å. Efter en dag reste han hem och berättade för sin fru att ”det var ett vackert samhälle som låg runt en liten sjö. När familjen Steen efter någon vecka återkom till Getinge fanns där ingen sjö, då fanns där en å. Genom rättning av Suseån 1956-59 har översvämningarna minskat betydligt. Man kan dela upp Getinge socken i kyrkbyn ett område vid Getinge kyrka, och ett stations- och industriområde vid järnvägen med lantgården Brogård mitt i.

Gårdarna Eskilstorp och Yttergård var gräns mot Rävinge socken, Fröllinge gods med stora domäner var gräns mot Rävinge, Kvibille och Slättåkra. Hönryd, Vearp, Uppnora Vägbro och Mostorp var gräns öster och norr ut mot Asige och Slöinge. Västerut var det Stora Berg, Öringe, Stålarp och Hörsås som var sockengräns.

I nuvarande Getinge kyrka ingår murverk från en medeltidskyrka daterad till 1100-talet.
På kyrkogården finns en unik gravvård som sattes upp 1885 på torparen Karl Jonassons grav. Stenen är en meteor som föll ned vid Vallanäs i mitten av 1870-talet och Karl Jonasson var åsyna vittne till händelsen och då bestämde han att den skulle pryda hans grav.

På gården Getinge 5:23 som uppfördes år 1884 och ligger strax norr om kyrkan fanns samhällets första poststation (åren 1874-86) med stall för postdiligensen. Där fanns också skjutsstation fram till år 1906 då hotellet vid stationen tog över. Ortens första affär startades i detta hus och fanns kvar till stationssamhället började byggas ut.

Ar 1886 var ett märkesår för Getinge, då kom järnvägen att gå genom samhället. Den 19 september 1886 var det invigning av järnvägen mellan Halmstad och Varberg. Kung Oscar II och hans tre söner Gustaf, Oscar och Eugen var närvarande.

Bild: Första poststationen i Getinge låg i samma byggnad som ortens första affär, strax intill kyrkan.

Med Järnvägen kom så industrier att byggas, först ut var det Getinge Gjuteri, därefter byggde och startade Olander Larsson Hallands Frökontor och Getinge Tegelbruk. Samme man startade något senare Getinge Nya Mekaniska Verkstad och då kom gjuteriet att ingå i detta.

Alltsedan dess har Getinge varit ett industrisamhälle som har byggts ut på olika håll och inom många olika branscher och i dag finns det ett väl utbyggt industri och affärsnät.
Getinge är i dag ett namn på världskartan – känt för produkter från Getinge AB.
Av all denna verksamhet har det växt fram ett behov av bostäder till alla de anställda samt andra samhällsnyttiga institutioner.

Getinge kommun hade duktiga och framsynta kommunalmän och Getinge var första landsortskommun som centraliserade kommunförvaltningen, detta skedde redan i början av 1940-talet. Det byggdes egna hem, hyresfastigheter, medborgarehus med biograf samt tandläkare och doktor kom att placeras i samhället.

1952 kom Rävinge socken/kommun att sammanslås med Getinge. Med Get från Getinge och Inge från Rävinge blev namnet Getinge. Kommunen fortsatte att utvecklas och skola, barnavården och åldringsvården byggdes ut. Det var en blomstrande kommun som med något tunga steg gick in i storkommunen Halmstad den I januari 1974.

Hembygdsföreningen

Den bildades den l8 september 1973 och fick en mycket god start. Det kändes som ett behov av att, tillsammans i en förening kunna skydda och bevara vad som fanns i bygden. I första paragrafen i hembygdsföreningens stadgar står det: ändamålet är att inom Getinge och Rävinge socknar slå vakt om bygdens kulturarv och att alla invånare skall ges hemkänsla i orten.

 

Behovet av en hembygdsgård växte sig allt starkare och efter förhandlingar med kommunen som ägare till Brogård, blev det klart med hyreskontrakt. Invigningen av Brogård till hembygds- gård skedde midsommardagen 1975. Brogård är den stamfastighet i Getinges historia, vars mark har styckats upp till tomter för samhällets utbyggnad. Framhuslängan/boningshuset är byggd på 1850-talet, tillbyggd på 1920-talet samt renoverad under senare tid.

Som hembygdsgård är Brogård mittpunkten i allt hembygdsarbetet. Den är möblerad med inventarier av olika slag och olika åldrar, allt skänkt av folket i Getinge och Rävinge. Gården är inredd så att den påminner om ett äldre boningshus. Detta ger en enorm hem- känsla. Hembygdsföreningen önskar att Brogård som hembygdsgård skall vara ett kulturellt centrum, där alla känner sig hemma både nu och i framtiden.

Bild: Hembygdsgården Brogård

Information om alla församlingar

Databasen Hallands Befolkning med kyrkoboksavskrifter
(databas uppdaterad med 53 000 nya poster augusti 2024). Den normerade databasen ”Hallands Befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 731 000 poster, vigda 201 000 poster, döda 507 000 poster från ca 1680-1952. Totalt nästan 1 440 000 poster.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen Hallands Befolkning
Hjälp & Info kyrkoböcker
Info om församlingarna
Handledningsfilm Hallands Befolkning
Historien om Hallands Befolkning
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
..

.

Databasen halländska emigranter
(databas uppdaterad 20250201) I denna utgåva finns 54 000 poster registrerade från 56 socknar som är helt klara, 39 socknar som är påbörjade men inte helt klara, 5 socknar saknar helt registreringar (Askome, Gällared, Lindberg, Lindome samt Östra Karup). De påbörjade socknarna är i de flesta fallen skrivna fram till 1895 + – 5 år.

..

Sök i databasen med halländska emigranter
Hjälp & Info Emigrantregister
Handledningsfilm halländska emigranter
Amerikanska folkräkningen 1950
Länktips om emigration
..

ll

Databasen halländska båtsmän
Alla kända rotebåtsmän från Södra/Norra Hallands båtsmanskompani finns med i databasen. Båtsmansregister Halland innehåller ca 6.000 båtsmän.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska båtsmän
Hjälp & Info halländska båtsmän
Handledningsfilm halländska båtsmän
Halländska båtsmän avlidna i Karlskrona
Mer fakta om båtsmän
Riksarkivet - Hitta din båtsman
Grill Indelningsverket
Centrala Soldatregistret
..

jjj

jjj

Databasen halländska bouppteckningar
Person och ortnamnsregister för bouppteckningar från Halland. Dataregistrering av befintligt register från Landsarkivet i Lund. Bouppteckningsregister 1671-1850, innehåller ca 140.000 personer.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska bouppteckningar
Hjälp & Info Bouppteckningsregister
Handledningsfilm halländska bouppteckningar
l
..
Databasen halländska antavlor
Här finns över 200 antavlor från Halland som är sökbara på församling och gårdsnamn.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska antavlor
Hjälp & Info Antavlor
Handledningsfilm halländska antavlor
Titta i ortsregistret till boken 50 Antavlor
l
..
Sperlingsholm är ett av de stora godsen som ligger i Halmstads närhet och dess ägor omfattade mycket av det som idag är Halmstads tätort.

Genom dessa dokument kan man få en mycket bra bild av hur livet tedde sig för många torpare och bönder som arrenderade mark och fastigheter av godset.

Innehåller fotograferade handlingar som rör delar av Sperlingsholms gods och dess gårdsarkiv från 1600-talets senare del fram till första delen av 1900-talet. Äldre brev och kartor från 1600-talet. Arrendekontrakt för torpare och bönder, ca 2200 sidor från 1780-1930. Bondekontrakt, ca 500 sidor från början av 1800-talet. Personregister anställda från runt 1820. Löneböcker från 1920-1950.

Församlingar som berörs är Breared, Enslöv, Getinge, Halmstad, Harplinge, Holm, Kvibille, Rävinge, Slättåkra, Snöstorp, Steninge, Söndrum, Torup, Trönninge, Tönnersjö samt Övraby.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen arrendekontrakt
Hjälp & Info Arrendekontrakt
Handledningsfilm Sperlingsholm
Arrenden och uträkningar 1835
Arrendejournaler 1926-1929
Arrendeförteckning samt Furejorden 1888

ll

..
..

 

Förteckning över personer som var skyldiga att betala mantalspengar. Mantalslängden upptog alla mantalsskrivnas namn, adress, yrke m.m.
Länkar till digitalfotograferade mantalslängder finns församlingsvis under respektive församling.
Några halländska församlingar finns avskrivna i Medlemsportalen.

..

Kolumnförklaringar till mantalslängderna
Läs avskrifter av mantalslängder
Handledningsfilm Mantalslängderna

jjj

jjj

Himle häradsrätt (N) AIa:1 (1667-1670) samt Himle häradsrätt (N) AIa:2 (1670-1675). Himle häradsrätt omfattar socknarna Grimeton, Gödestad, Hunnestad, Lindberg, Nösslinge, Rolfstorp, Skällinge, Spannarp, Stamnared, Torpa, Träslöv, Tvååker samt Valinge.
Länk till avskrifter finns under dessa församlingars sidor samt härunder.

..

Himle Häradsrätt
jjj
Medlemstidningen Hallandsfarares Information. Sök, läs, ladda ner och skriv ut – från 1986 till idag!
Använd det nya Artikelregistret för att snabbt hitta det du söker när du redan har information om författaren, innehållet eller tidpunkten.

..

Hallandsfarares Information från 1986 till idag
Sök i Artikelregistret från 1986 till idag
Sök i Innehållet från 1986 till idag
Handledningsfilm Hallandsfarares Information

ll

Halland blev svenskt under trettio år, genom uppgörelsen vid freden i Brömsebro 1645 och permanent svenskt genom freden i Roskilde 1658. Dessförinnan var Halland danskt.
Ta del av information om Rigsarkivets källor, få vägledning i användningen av danska jordeböcker och mantalslängder, utforska Torbjörn Nilssons informativa skrift med begreppsförklaringar som ger dig snabbare tillgång till materialet och upptäck kartor över områdesindelningar.
Följ länkar till arkiv och andra resurser för att utforska Hallands danska period.

..

Halland under dansktiden
l
Sök på en gård i by- och gårdsregistret och få fram vilken sida gården finns på i alla husförhörslängder.
Sockenkatalogen är samma register uppdelat församlingsvis i pdf-filer. För att kunna söka på Riksarkivet krävs ett kostnadsfritt användarkonto.

..

By- och gårdsregister Hallands län
Sockenkataloger Hallands län
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Hallands Landsbeskrivning 1729 är en nära 4000 sidor lång systematisk redogörelse för gårdar på den halländska landsbygden. För varje socken lämnas dessutom en kort allmän beskrivning.
De fyra originalvolymerna ingår i Hallands landskontors arkiv och förvaras i Lunds landsarkiv.
Böckerna har digitaliserats församlingsvis och finns under respektive församling samt från dessa länkar.

..

Hallands Landsbeskrivning Fjäre fögderi
Hallands Landsbeskrivning Varbergs fögderi
Hallands Landsbeskrivning Halmstads fögderi
Hallands Landsbeskrivning Laholms fögderi
Hallands Landsbeskrivning 1729 - alla
Fögderi och häradsindelning 1729
Om Hallands Landsbeskrivning 1729
Handledningsfilm Hallands Landsbeskrivning 1729
..

jjj

.
Länkar med historik över gårdar och släkter finns under respektive församling.

..

Bokverk med avfotograferade gårdar med information om gårdarnas areal, hur gården brukas samt ägare och familjeförhållande.
Länkar till bokverken i sin helhet finns nedan.
Länkar till Gods och gårdar finns församlingsvis under respektive församling.

.

 
Gods och gårdar 1939 Halland
Gods och gårdar 1943 halländska förs. i Jönk. län
Gods och gårdar 1945 Halland
Sv. bebyggelse 1948 Halland
Sv. bebyggelse 1951 halländska förs. i Älvsb. län
Hallands bebyggelse 1964

ll

l

l

Göteborgs stifts herdaminne ur kyrkan och skolan efter mestadels otryckta källor sammanfört av C.W. Skarstedt. Utdrag över kyrkoherdar finns församlingsvis under respektive församling.

..

 

Länktips Arkiv
Kyrkoarkiv på Arkiv Digital
Riksarkivet - Digitala Forskarsalen
Riksarkivet - Nationell Arkivdatabas (NAD)

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Information om församlingarna
Forskartips
Handlednings & Presentationsfilmer
Källor
Latin för släktforskare
Läshjälp
Register Landshövdingeberättelser

ll

..

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

ll

ll

ll

Artiklar
Sockenpresentationer
Tidningsartiklar
Utställningar från Släktforskardagarna
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

.

ll

ll

Arkiv
Bild & Ljud
Databaser
Emigration
Forskning i våra nordiska grannländer
Halland på Internet
Halland under dansktiden
Hallands gränsförsamlingar – samtliga län
Hallands gränstrakter
Kungliga Biblioteket – Svenska Tidningar
Svenska släktforskningssidor

ll

..
.
.

.

.

.

.
.
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Demografisk Databas Södra Sverige
Svensk Lokalhistorisk Databas
SCB Kyrkans indelning i församlingar
SCB Län och kommuner i kodnummerordning

d

..

a

a

Riksarkivet Halland generalkartor
Riksarkivet Halland detaljkartor
Riksarkivet Geometrisk jordebok Hallands län
Riksarkivet Sv. Topografiska kartor
SCB Atlas över rikets indelning

a