Sök i databasen med halländska båtsmän
Hjälp & Info halländska båtsmän
Handledningsfilm halländska båtsmän
Halländska båtsmän avlidna i Karlskrona
Mer fakta om båtsmän
Riksarkivet - Hitta din båtsman
Grill Indelningsverket
Centrala Soldatregistret
..

jjj

jjj

Det fanns många sorters båtsmän

av Lars J A Larsson

Jag har nu under 1 1/2 år dagligen arbetat med båtsmän. Undan för undan har jag insett att begreppet båtsman är mycket mera komplext än vad ingressen antyder. Jag skall här försöka beskriva den vetskap som jag kommit fram till.

De flesta av oss känner till att båtsmän var örlogsflottans meniga soldater, och att de i Halland funnits under åren 1726-1909, och att de utöver sitt patronymikon tilldelades ett båtsmansnamn, som följde med rotenumret, så att efterföljande båtsmän med samma rotenummer också hade samma båtsmansnamn.

Jag har nu under 1 1/2 år dagligen arbetat med SVAR:s mikrokort avseende båtsmän. Undan för undan har jag insett, att begreppet båtsman är mycket mera komplext än vad ingressen antyder. Jag skall försöka beskriva den vetskap, som jag kommit fram till, samtidigt som jag är medveten om, att det finns mycket mera att berätta, än vad de här raderna kan innehålla.

I början av 1600-talet måste städerna uppställa ett antal båtsmän. Antalet berodde på borgarnas skatteförmåga. När Halland blev svenskt 1645, så fanns redan ett sådant system, som sedan levde vidare i en svensk version. Hallands bidrag var enligt SVAR:s rullor 16-20 st stadsbåtsmän, som före 1726 omnämns samman med enrolleringskompanierna (se längre fram) och efter 1726 med rotebåtsmanskompanierna. Från och med 1790 övergick städernas skyldighet att hålla båtsmän till skyldigheten att betala vakansavgifter.

Gustav Vasa genomförde på 1540-talet en försvarsreform, som innebar att inhemska trupper skulle anlitas och att de kunde förses med gård eller torp som en del av lönen. Systemet kallas det äldre indelningsverket. Detta låg till grund, när Karl XI på 1680-talet inrättade det nya indelningsverket. Det yngre indelningsverket var huvudsakligen en utvidgning av det gamla. Begreppet indelning är svårt att förstå med nuvarande språkbruk. Det betyder, att officerare och vissa tjänstemän fick kronans hemman som boställen och som lön därutöver, fick sig tilldelade skatterna och räntorna från ett antal gårdar. Det yngre indelningsverket kallades också det ständiga knektehållet, eftersom det bättre garanterade ständigt tillgängliga soldater för försvaret.

Indelta båtsmän anskaffades av staten och avlönades alltså av staten. Till att börja med anskaffades soldater och båtsmän genom utskrivning. Detta var mycket besvärande för bönderna, som därför landskapsvis undan för undan kom överens med staten om att ställa upp med ett bestämt antal soldater och båtsmän. Indelta soldater fanns ej i Halland, men väl i Blekinge och Södra Möre Härad (sydöstra hörnet av Småland).

Böndernas utfästelse att, mot att slippa utskrivningar, ställa upp med soldater och båtsmän, organiserades snart så att varje socken indelades i rotar, där varje rote skulle ställa upp med en man. Rotarnas storlek och antal berodde på antalet mantal för gårdarna. Kustlandskapen ställde upp med båtsmän, som då kallas rotebåtsmän. Varje båtsman fick vid anställningen en penningsumma, legopengen. Roten höll sedan soldaten med utrustning, lön, bostad, kläder, viss mat och diverse annat. I Halland organiserades två kompanier, Södra Hallands (135 båtsmän) och Norra Hallands (229 båtsmän). Av båtsmännen var några korpraler (5 st i Södra och 9 st i Norra) samt några vicekorpraler eller kanonkommendörer (5 st i Södra och 9 st i Norra). I Blekinge och Södra Möre Härad fanns parallellt med de indelta båtsmännen ungefär lika många rotebåtsmän.

I slutet av av 1690-talet beslöts om en ny örlogsstation belägen i Göteborg. Det beslöts att pröva en ny idé för att antaga manskapet. De skulle enrolleras (eller enroulleras som det då stavades), dvs anställas efter ett visst avtal, enrolleringsavtalet, vars viktigaste punkter var, att varje båtsman i fredstid skulle erhålla 4 daler smt per år med rätt till seglation, fiske eller annan näring utan risk att uppbådas till kronans tjänst. I krigstid erhöll man lön efter kvalifikation, dock högst 5 daler smt per månad. Lönen, som kallades vartgäld, utbetalades 2 ggr per år vid de 2 årliga mötena. Vid skada i tjänst eller dödsfall skulle ersättning ur Amiralitets Krigs-manskassa utgå till den skadade eller till efterlevande.

En kommission fick i uppdrag att längs kusten från Norra Bohuslän och ned till och med Skåne kartlägga hur många män med erfarenhet från sjön, som skulle kunna enrolleras. Från och med 1704 vidtog själva enrolleringen, som till en början gick trögt, (1704 317 st i Halland), men 1708 hade 2 830 man enrollerats från de fyra landskapen Bohuslän, Västergötland, Halland och Skåne. Sedan sjönk siffrorna igen, naturligt nog med tanke på krigen.

Manskapet delades in i fem Enrolleringskompanier:
I: a (Norra Bohuslän)
II: a (Södra Bohuslän)
III:e Göteborg och delar av Västergötland)
IV:e (Halland)
V:e (Skåne)

Enrolleringsverket blev inte så lyckat. Manskapet hade rätt att vara ute med handelsbåtar bara de anmälde med vem de skulle segla, vilket skepp och varthän. Så vid mötena var många borta. Dessutom uppstod mycket bråk, då betalande myndigheter inte levererade några pengar, förrän de visste hur stort manskapet var, en uppgift, som möteschefen visste först när mötet varat någon dag, och knappast ens då för rymningar var vanliga.

Enrolleringskompanierna existerade således 1704-1791 och förekom sida vid sida med stadsbåtsmän, indelningsbåtsmän och rotebåtsmän. General-mönsterrullor finns för Hallands del för 1716, 1717 och 1746. För Skånes del finns det fler och andra typer av rullor.

Ytterligare varianter av båtsmän

A. fördubblingskarlar eller dubbleringskarlar: i främst krigstider, men det skedde även i fredstid, ålades såväl bönder som borgare att fördubbla antalet båtsmän, såväl indelnings- som stadsbåtsmän. Upphörde 1810

B. förstärkningskarlar: 1810 års riksdag beslöt om en reserv till försvaret, kallad förstärkningsmanskap, vilket bidrog till kravaller i Skåne. För Halland finns rullor från 1812, samma år som systemet upphörde.

C. extra roteringsbåtsmän: 1809 beslöts att även hemman, i Halland främst utsockne frälsehemman, som förut sluppit ställa upp rotebåtsmän, nu skulle ställa upp sådana. Ofullständiga rullor finns för Halland år 1812. Systemet ersattes senare av vakansavgifter. Många extra roteringsmän (liksom förstärkningskarlar) blev senare ordinarie.

D. nya ordinarie roteringen: 1823 beslöts att skyldigheten, att uppställa extra rotebåtsmän, skulle omvandlas till en ordinarie skyldighet. Redan från början togs den ut i form av vakansavgifter.

E. vargeringsmän (uttalas varjeringsmän): 1741 ålades två rotar, att tillsammans hålla en reservkarl, som övades hemmavid. Upphävdes 1810. Jag har bara stött på en vargeringsman som blivit ordinarie rotebåtsman.

F. kronobåtsmän: detta begrepp har jag bara stött på i kyrkoböckerna, men ej i marinens rullor. Troligen avses rotebåtsmän.

Så det fanns många sorters båtsmän, och de förekom samtidigt. Det är inte konstigt, att det är svårt att hålla isär begreppen. Jag hoppas dock, att dessa rader bidrager till en bättre förståelse av dem.

Litteratur

C Grill: Svenska Indelningsverket. 1988. Sveriges Släktförskarförbund.
Lennart Hennel: Det halländska båtsmanshållets tillkomst. Tidskriften Ale 1971:3 sidorna 15 – 28. Kan fortfarande köpas på Landsarkivet i Lund.
Lars Ericson: Svenska Knektar. 2002. Historiska Media.
Bertil Koch: hemsida på Internet. (användes sökmotorn Google så använd sökordet ”Bertil Koch” med citationstecknen utskrivna)

Information om alla församlingar

Databasen Hallands Befolkning med kyrkoboksavskrifter
(databas uppdaterad med 53 000 nya poster augusti 2024). Den normerade databasen ”Hallands Befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 731 000 poster, vigda 201 000 poster, döda 507 000 poster från ca 1680-1952. Totalt nästan 1 440 000 poster.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen Hallands Befolkning
Hjälp & Info kyrkoböcker
Info om församlingarna
Handledningsfilm Hallands Befolkning
Historien om Hallands Befolkning
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
..
.
Databasen halländska emigranter
(databas uppdaterad 20250201) I denna utgåva finns 54 000 poster registrerade från 56 socknar som är helt klara, 39 socknar som är påbörjade men inte helt klara, 5 socknar saknar helt registreringar (Askome, Gällared, Lindberg, Lindome samt Östra Karup). De påbörjade socknarna är i de flesta fallen skrivna fram till 1895 + – 5 år.

..

Sök i databasen med halländska emigranter
Hjälp & Info Emigrantregister
Handledningsfilm halländska emigranter
Amerikanska folkräkningen 1950
Länktips om emigration
..

ll

Databasen halländska båtsmän
Alla kända rotebåtsmän från Södra/Norra Hallands båtsmanskompani finns med i databasen. Båtsmansregister Halland innehåller ca 6.000 båtsmän.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska båtsmän
Hjälp & Info halländska båtsmän
Handledningsfilm halländska båtsmän
Halländska båtsmän avlidna i Karlskrona
Mer fakta om båtsmän
Riksarkivet - Hitta din båtsman
Grill Indelningsverket
Centrala Soldatregistret
..

jjj

jjj

Databasen halländska bouppteckningar
Person och ortnamnsregister för bouppteckningar från Halland. Dataregistrering av befintligt register från Landsarkivet i Lund. Bouppteckningsregister 1671-1850, innehåller ca 140.000 personer.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska bouppteckningar
Hjälp & Info Bouppteckningsregister
Handledningsfilm halländska bouppteckningar
l
..
Databasen halländska antavlor
Här finns över 200 antavlor från Halland som är sökbara på församling och gårdsnamn.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska antavlor
Hjälp & Info Antavlor
Handledningsfilm halländska antavlor
Titta i ortsregistret till boken 50 Antavlor
l
..
Sperlingsholm är ett av de stora godsen som ligger i Halmstads närhet och dess ägor omfattade mycket av det som idag är Halmstads tätort.

Genom dessa dokument kan man få en mycket bra bild av hur livet tedde sig för många torpare och bönder som arrenderade mark och fastigheter av godset.

Innehåller fotograferade handlingar som rör delar av Sperlingsholms gods och dess gårdsarkiv från 1600-talets senare del fram till första delen av 1900-talet. Äldre brev och kartor från 1600-talet. Arrendekontrakt för torpare och bönder, ca 2200 sidor från 1780-1930. Bondekontrakt, ca 500 sidor från början av 1800-talet. Personregister anställda från runt 1820. Löneböcker från 1920-1950.

Församlingar som berörs är Breared, Enslöv, Getinge, Halmstad, Harplinge, Holm, Kvibille, Rävinge, Slättåkra, Snöstorp, Steninge, Söndrum, Torup, Trönninge, Tönnersjö samt Övraby.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen arrendekontrakt
Hjälp & Info Arrendekontrakt
Handledningsfilm Sperlingsholm
Arrenden och uträkningar 1835
Arrendejournaler 1926-1929
Arrendeförteckning samt Furejorden 1888

ll

..
..

 

Förteckning över personer som var skyldiga att betala mantalspengar. Mantalslängden upptog alla mantalsskrivnas namn, adress, yrke m.m.
Länkar till digitalfotograferade mantalslängder finns församlingsvis under respektive församling.
Några halländska församlingar finns avskrivna i Medlemsportalen.

..

Kolumnförklaringar till mantalslängderna
Läs avskrifter av mantalslängder
Handledningsfilm Mantalslängderna

jjj

jjj

Himle häradsrätt (N) AIa:1 (1667-1670) samt Himle häradsrätt (N) AIa:2 (1670-1675). Himle häradsrätt omfattar socknarna Grimeton, Gödestad, Hunnestad, Lindberg, Nösslinge, Rolfstorp, Skällinge, Spannarp, Stamnared, Torpa, Träslöv, Tvååker samt Valinge.
Länk till avskrifter finns under dessa församlingars sidor samt härunder.

..

Himle Häradsrätt
jjj
Medlemstidningen Hallandsfarares Information. Sök, läs, ladda ner och skriv ut – från 1986 till idag!
Använd det nya Artikelregistret för att snabbt hitta det du söker när du redan har information om författaren, innehållet eller tidpunkten.

..

Hallandsfarares Information från 1986 till idag
Sök i Artikelregistret från 1986 till idag
Sök i Innehållet från 1986 till idag
Handledningsfilm Hallandsfarares Information

ll

Halland blev svenskt under trettio år, genom uppgörelsen vid freden i Brömsebro 1645 och permanent svenskt genom freden i Roskilde 1658. Dessförinnan var Halland danskt.
Ta del av information om Rigsarkivets källor, få vägledning i användningen av danska jordeböcker och mantalslängder, utforska Torbjörn Nilssons informativa skrift med begreppsförklaringar som ger dig snabbare tillgång till materialet och upptäck kartor över områdesindelningar.
Följ länkar till arkiv och andra resurser för att utforska Hallands danska period.

..

Halland under dansktiden
l
Sök på en gård i by- och gårdsregistret och få fram vilken sida gården finns på i alla husförhörslängder.
Sockenkatalogen är samma register uppdelat församlingsvis i pdf-filer. För att kunna söka på Riksarkivet krävs ett kostnadsfritt användarkonto.

..

By- och gårdsregister Hallands län
Sockenkataloger Hallands län
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Hallands Landsbeskrivning 1729 är en nära 4000 sidor lång systematisk redogörelse för gårdar på den halländska landsbygden. För varje socken lämnas dessutom en kort allmän beskrivning.
De fyra originalvolymerna ingår i Hallands landskontors arkiv och förvaras i Lunds landsarkiv.
Böckerna har digitaliserats församlingsvis och finns under respektive församling samt från dessa länkar.

..

Hallands Landsbeskrivning Fjäre fögderi
Hallands Landsbeskrivning Varbergs fögderi
Hallands Landsbeskrivning Halmstads fögderi
Hallands Landsbeskrivning Laholms fögderi
Hallands Landsbeskrivning 1729 - alla
Fögderi och häradsindelning 1729
Om Hallands Landsbeskrivning 1729
Handledningsfilm Hallands Landsbeskrivning 1729
..

jjj

.
Länkar med historik över gårdar och släkter finns under respektive församling.

..

Bokverk med avfotograferade gårdar med information om gårdarnas areal, hur gården brukas samt ägare och familjeförhållande.
Länkar till bokverken i sin helhet finns nedan.
Länkar till Gods och gårdar finns församlingsvis under respektive församling.

.

 
Gods och gårdar 1939 Halland
Gods och gårdar 1943 halländska förs. i Jönk. län
Gods och gårdar 1945 Halland
Sv. bebyggelse 1948 Halland
Sv. bebyggelse 1951 halländska förs. i Älvsb. län
Hallands bebyggelse 1964

ll

l

l

Göteborgs stifts herdaminne ur kyrkan och skolan efter mestadels otryckta källor sammanfört av C.W. Skarstedt. Utdrag över kyrkoherdar finns församlingsvis under respektive församling.

..

 

Länktips Arkiv
Kyrkoarkiv på Arkiv Digital
Riksarkivet - Digitala Forskarsalen
Riksarkivet - Nationell Arkivdatabas (NAD)

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Information om församlingarna
Forskartips
Handlednings & Presentationsfilmer
Källor
Latin för släktforskare
Läshjälp
Register Landshövdingeberättelser

ll

..

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

ll

ll

ll

Artiklar
Sockenpresentationer
Tidningsartiklar
Utställningar från Släktforskardagarna
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

.

ll

ll

Arkiv
Bild & Ljud
Databaser
Emigration
Halland på Internet
Halland under dansktiden
Hallands gränsförsamlingar – samtliga län 📌 (5/6)
Hallands gränstrakter
Svenska släktforskningssidor
Våra nordiska grannländer

ll

..
.
.
.

.

.
.
.
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Demografisk Databas Södra Sverige
Svensk Lokalhistorisk Databas
SCB Kyrkans indelning i församlingar
SCB Län och kommuner i kodnummerordning

d

..

a

a

Riksarkivet Halland generalkartor
Riksarkivet Halland detaljkartor
Riksarkivet Geometrisk jordebok Hallands län
Riksarkivet Sv. Topografiska kartor
SCB Atlas över rikets indelning

a