Artiklar
Sockenpresentationer
Tidningsartiklar
Utställningar från Släktforskardagarna
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

.

ll

ll

Artiklar / Lite om vår äldre brännvinslagstiftning

av Ingemar Rosengren
Foto från Sven Johansson

Sedan länge har jag klart för mig att det bland mina förfäder finns ett par personer som förbrutit sig mot vissa paragrafer i den lagstiftning, som reglerade bruket av brända och destillerade drycker – en hembrännare och en lönnkrögare om sanningen ska fram. Jag skäms inte ett dugg över detta, särskilt som jag vet att jag i ifrågavarande avseende inte alls är något unikum. De paragrafer som reglerade tillverkning och försäljning av starka drycker var åtminstone under vissa perioder många och svårbegripliga och ändrades ofta. Dessutom hade de dåligt stöd i vanligt folks rättsmedvetande. Så att brotten mot brännvinslagarna i äldre tider var legio, är inte att undra på.

Mina kunskaper om brännvinslagstiftningens historia är små, men grunddragen har jag klart för mig, och de följer här upphängda på årtal.

1718. Detta är brännvinslagstiftningens begynnelseår. Närmast på grund av den rådande bristen på brödsäd förbjöds husbehovsbränningen helt. Den hade dittills varit helt fri men inte haft någon större omfattning. Förbudet efterlevdes dåligt.

1731. Jordägare fick rätt att bränna till husbehov mot en viss avgift. I större städer skulle magistraten reglera brännandet.

1747. Jordägare fick fortsätta att bränna för eget behov, men alla bränningsberättigade fick betala en skatt, antingen de brände eller inte. Att bränna för avsalu fick bara gästgiverier och vissa krogar göra. I städerna gällde speciella bestämmelser.

1775. Brännvinsbränning förklarades vara ett kronans privilegium. All privat brännvinstillverkning förbjöds. I stället brändes i stora s.k. kronobrännerier. Åtgärden var främst föranledd av statsfinansiella skäl och blev, för att använda ett modeuttryck, en flopp.

1787. Detta år blev husbehovsbränning åter tillåten, ehuru strängt reglerad av en mängd bestämmelser, vilka inte kunde hindra att den snabbt nådde betydande omfattning.

1809. Restriktionerna lättades betydligt. I praktiken blev det tillåtet för envar att bränna brännvin till husbehov mot att en särskild avgift, som var relaterad till brännvinspannans storlek. Att sälja brännvin ”supvis” hade bara krogar tillåtelse till. Under de närmaste decennierna steg brännvinskonsumtionen i landet till skrämmande nivåer.

1855. Detta är det år, då en upplyst och ansvarsmedveten majoritet i riksdagen äntligen lyckades genomdriva en lagstiftning – ett åtgärdspaket skulle det hetat i dag – som någorlunda effektivt kunde stävja brännvinskonsumtionen. Det kanske viktigaste momentet var, att det lades en så hög skatt på husbehovsbränningen att den i praktiken nästan upphörde.

Under flera perioder under 1700- och 1800-talen var husbehovsbränning förbjuden, därför att det på grund av missväxt var brist på brödsäd. Då togs alla brännvinspannor i offentligt förvar eller förseglades.

Som ett försök att åstadkomma en motvikt mot ovanstående torra framställning, ska jag relatera en liten händelse som ägde rum under en sådan period.

Vid 5-tiden en morgon i maj månad 1779 var kronolänsman Daniel Otterdahl ute och åkte, varvid han nära bron vid Rolfstorps kyrka hann upp ettpar barn som kom kånkande, en 12-årig gosse på en brännvinspanna och en 9-årig flicka på tillhörande överdel, den s.k. hatten. Eftersom detta förstås såg underligt ut och pannan inte var förseglad som den bort vara, tog Otterdahl den genast i beslag och anställde på stället förhör med de båda barnen. Därvid påstod gossen att han var född i skogsbygden och bodde hos en skräddare på Åsen i Grimetons socken, och att han och flickan, som var hans syster, var på väg till närbelägna Skärte by för att där lämna redskapen till någon vars namn han inte kände.

Länsmannen tog då med sig barnen till Skärte och fick där tag i en person, som tydligen kände dem, ty han kunde upplysa att deras far var en viss Pär Pärsson i Grimeton Nils Olsgård. Gossen hade tydligen ljugit.

Fadern och barnen blev förstås instämda till nästa ting. Där förnekade mannen varje kännedom om de beslagtagna bränningsredskapen, och hävdade att han helt enligt lagen lämnat in sin egen brännvinspanna till förvaring på Varbergs fästning. Och barnen påstod att de en stund innan de fasttogs av länsmannen, mött en för dem okänd man, som bett dem bära redskapen ett stycke. Och i brist på vittnen kunde åklagaren inte motbevisa de åtalades uppgifter.

Mannen dömdes att vid nästa ting gå ed på att han talat sanning. Men då föll han till föga och bekände att de beslagtagna redskapen var hans, och att de nyligen nyttjats till brännvinsbränning. Eftersom han var fattig blev domen 14 dagars fängelse på Varbergs fästning ”vid vatten och bröd”. (Annars hade det blivit böter.)

Källor: Nordisk familjebok, tredje upplagan, och Himle härads dombok.

Information om alla församlingar

Databasen Hallands Befolkning med kyrkoboksavskrifter
(databas uppdaterad med 53 000 nya poster augusti 2024). Den normerade databasen ”Hallands Befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 731 000 poster, vigda 201 000 poster, döda 507 000 poster från ca 1680-1952. Totalt nästan 1 440 000 poster.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen Hallands Befolkning
Hjälp & Info kyrkoböcker
Info om församlingarna
Handledningsfilm Hallands Befolkning
Historien om Hallands Befolkning
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
..
.
Databasen halländska emigranter
(databas uppdaterad 20250201) I denna utgåva finns 54 000 poster registrerade från 56 socknar som är helt klara, 39 socknar som är påbörjade men inte helt klara, 5 socknar saknar helt registreringar (Askome, Gällared, Lindberg, Lindome samt Östra Karup). De påbörjade socknarna är i de flesta fallen skrivna fram till 1895 + – 5 år.

..

Sök i databasen med halländska emigranter
Hjälp & Info Emigrantregister
Handledningsfilm halländska emigranter
Amerikanska folkräkningen 1950
Länktips om emigration
..

ll

Databasen halländska båtsmän
Alla kända rotebåtsmän från Södra/Norra Hallands båtsmanskompani finns med i databasen. Båtsmansregister Halland innehåller ca 6.000 båtsmän.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska båtsmän
Hjälp & Info halländska båtsmän
Handledningsfilm halländska båtsmän
Halländska båtsmän avlidna i Karlskrona
Mer fakta om båtsmän
Riksarkivet - Hitta din båtsman
Grill Indelningsverket
Centrala Soldatregistret
..

jjj

jjj

Databasen halländska bouppteckningar
Person och ortnamnsregister för bouppteckningar från Halland. Dataregistrering av befintligt register från Landsarkivet i Lund. Bouppteckningsregister 1671-1850, innehåller ca 140.000 personer.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska bouppteckningar
Hjälp & Info Bouppteckningsregister
Handledningsfilm halländska bouppteckningar
l
..
Databasen halländska antavlor
Här finns över 200 antavlor från Halland som är sökbara på församling och gårdsnamn.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska antavlor
Hjälp & Info Antavlor
Handledningsfilm halländska antavlor
Titta i ortsregistret till boken 50 Antavlor
l
..
Sperlingsholm är ett av de stora godsen som ligger i Halmstads närhet och dess ägor omfattade mycket av det som idag är Halmstads tätort.

Genom dessa dokument kan man få en mycket bra bild av hur livet tedde sig för många torpare och bönder som arrenderade mark och fastigheter av godset.

Innehåller fotograferade handlingar som rör delar av Sperlingsholms gods och dess gårdsarkiv från 1600-talets senare del fram till första delen av 1900-talet. Äldre brev och kartor från 1600-talet. Arrendekontrakt för torpare och bönder, ca 2200 sidor från 1780-1930. Bondekontrakt, ca 500 sidor från början av 1800-talet. Personregister anställda från runt 1820. Löneböcker från 1920-1950.

Församlingar som berörs är Breared, Enslöv, Getinge, Halmstad, Harplinge, Holm, Kvibille, Rävinge, Slättåkra, Snöstorp, Steninge, Söndrum, Torup, Trönninge, Tönnersjö samt Övraby.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen arrendekontrakt
Hjälp & Info Arrendekontrakt
Handledningsfilm Sperlingsholm
Arrenden och uträkningar 1835
Arrendejournaler 1926-1929
Arrendeförteckning samt Furejorden 1888

ll

..
..

 

Förteckning över personer som var skyldiga att betala mantalspengar. Mantalslängden upptog alla mantalsskrivnas namn, adress, yrke m.m.
Länkar till digitalfotograferade mantalslängder finns församlingsvis under respektive församling.
Några halländska församlingar finns avskrivna i Medlemsportalen.

..

Kolumnförklaringar till mantalslängderna
Läs avskrifter av mantalslängder
Handledningsfilm Mantalslängderna

jjj

jjj

Himle häradsrätt (N) AIa:1 (1667-1670) samt Himle häradsrätt (N) AIa:2 (1670-1675). Himle häradsrätt omfattar socknarna Grimeton, Gödestad, Hunnestad, Lindberg, Nösslinge, Rolfstorp, Skällinge, Spannarp, Stamnared, Torpa, Träslöv, Tvååker samt Valinge.
Länk till avskrifter finns under dessa församlingars sidor samt härunder.

..

Himle Häradsrätt
jjj
Medlemstidningen Hallandsfarares Information. Sök, läs, ladda ner och skriv ut – från 1986 till idag!
Använd det nya Artikelregistret för att snabbt hitta det du söker när du redan har information om författaren, innehållet eller tidpunkten.

..

Hallandsfarares Information från 1986 till idag
Sök i Artikelregistret från 1986 till idag
Sök i Innehållet från 1986 till idag
Handledningsfilm Hallandsfarares Information

ll

Halland blev svenskt under trettio år, genom uppgörelsen vid freden i Brömsebro 1645 och permanent svenskt genom freden i Roskilde 1658. Dessförinnan var Halland danskt.
Ta del av information om Rigsarkivets källor, få vägledning i användningen av danska jordeböcker och mantalslängder, utforska Torbjörn Nilssons informativa skrift med begreppsförklaringar som ger dig snabbare tillgång till materialet och upptäck kartor över områdesindelningar.
Följ länkar till arkiv och andra resurser för att utforska Hallands danska period.

..

Halland under dansktiden
l
Sök på en gård i by- och gårdsregistret och få fram vilken sida gården finns på i alla husförhörslängder.
Sockenkatalogen är samma register uppdelat församlingsvis i pdf-filer. För att kunna söka på Riksarkivet krävs ett kostnadsfritt användarkonto.

..

By- och gårdsregister Hallands län
Sockenkataloger Hallands län
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Hallands Landsbeskrivning 1729 är en nära 4000 sidor lång systematisk redogörelse för gårdar på den halländska landsbygden. För varje socken lämnas dessutom en kort allmän beskrivning.
De fyra originalvolymerna ingår i Hallands landskontors arkiv och förvaras i Lunds landsarkiv.
Böckerna har digitaliserats församlingsvis och finns under respektive församling samt från dessa länkar.

..

Hallands Landsbeskrivning Fjäre fögderi
Hallands Landsbeskrivning Varbergs fögderi
Hallands Landsbeskrivning Halmstads fögderi
Hallands Landsbeskrivning Laholms fögderi
Hallands Landsbeskrivning 1729 - alla
Fögderi och häradsindelning 1729
Om Hallands Landsbeskrivning 1729
Handledningsfilm Hallands Landsbeskrivning 1729
..

jjj

.
Länkar med historik över gårdar och släkter finns under respektive församling.

..

Bokverk med avfotograferade gårdar med information om gårdarnas areal, hur gården brukas samt ägare och familjeförhållande.
Länkar till bokverken i sin helhet finns nedan.
Länkar till Gods och gårdar finns församlingsvis under respektive församling.

.

 
Gods och gårdar 1939 Halland
Gods och gårdar 1943 halländska förs. i Jönk. län
Gods och gårdar 1945 Halland
Sv. bebyggelse 1948 Halland
Sv. bebyggelse 1951 halländska förs. i Älvsb. län
Hallands bebyggelse 1964

ll

l

l

Göteborgs stifts herdaminne ur kyrkan och skolan efter mestadels otryckta källor sammanfört av C.W. Skarstedt. Utdrag över kyrkoherdar finns församlingsvis under respektive församling.

..

 

Länktips Arkiv
Kyrkoarkiv på Arkiv Digital
Riksarkivet - Digitala Forskarsalen
Riksarkivet - Nationell Arkivdatabas (NAD)

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Information om församlingarna
Forskartips
Handlednings & Presentationsfilmer
Källor
Latin för släktforskare
Läshjälp
Register Landshövdingeberättelser

ll

..

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

ll

ll

ll

Artiklar
Sockenpresentationer
Tidningsartiklar
Utställningar från Släktforskardagarna
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

.

ll

ll

Arkiv
Bild & Ljud
Databaser
Emigration
Halland på Internet
Halland under dansktiden
Hallands gränsförsamlingar – samtliga län 📌 (5/6)
Hallands gränstrakter
Svenska släktforskningssidor
Våra nordiska grannländer

ll

..
.
.
.

.

.
.
.
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Demografisk Databas Södra Sverige
Svensk Lokalhistorisk Databas
SCB Kyrkans indelning i församlingar
SCB Län och kommuner i kodnummerordning

d

..

a

a

Riksarkivet Halland generalkartor
Riksarkivet Halland detaljkartor
Riksarkivet Geometrisk jordebok Hallands län
Riksarkivet Sv. Topografiska kartor
SCB Atlas över rikets indelning

a