Artiklar
Sockenpresentationer
Tidningsartiklar
Utställningar från Släktforskardagarna
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

.

ll

ll

Artiklar / Att rekonstruera försvunna kyrkoböcker och luckor i dem

av Sperling Bengtsson, Särdal
Bild: Flyttattest Årstad HII:6

Det har ”alltid” funnits tankar om hur luckor i försvunna kyrkböcker (födda, vigda, döda) kan fyllas. Det har stupat på hur oöverskådliga källorna till detta är. Idag finns möjligheter att förverkliga denna dröm.

Släkt- och hembygdsforskare har lagt ner mycken tid på att förgäves leta fram godtagbara samband och årtal för anfäder och andra, där kyrkböcker saknas. Och hur hopplöst det känts att så att säga krama uppgifter ur minsta lilla spår som kunnat skönjas.

En hopplös uppgift? Javisst! Men inte så omöjlig som det vid första påseende kan tyckas. Fast det fordrar arbete, tid och tålamod, något som släktforskare med nödvändighet lär sig med tiden. Det gäller ”bara” att söka de källor, som står till buds på olika håll, och de är inte alltid så lätta att hitta, eller så ”sitter de runt hörnet” och väntar på att bli använda.

Något sådant fick jag se vid mitt senaste besök på landsarkivet i Lund. När man söker igenom död- och begravningsboken från 1800-talet, träffar man ofta på en extra anteckning, t ex: Tinget den 23 Nov. I register till Halmstads häradsrätt fanns också mycket riktigt något som kallas dödlistor. Just vad pastorn i församlingen var skyldig att lämna in till sin häradsrätt vid varje ting. Det blir tre gånger om året. I dessa dödlistor fanns också ibland uppgift om ålder. En källa till komplettering av kyrkböcker. Se kopia från Getinge.

Några förslag:

Den första bevarade dödboken med åldersuppgifter ger ungefärligt födelseår. För äldre personer var det inte så noga om det blev på ett ungefär t. ex. 60 à 70 år.

Flyttningsattester i grannsocknar och ibland längre bort ger födelsedatum och ibland också föräldrarnas namn. Deras husförhörslängder ger också datum och födelsesocken.

I mantalslängderna finns något liknande med åldersuppgift på personer över 63 år. Under första hälften av 1700-talet finns också anteckning om att någon son, dotter, änka eller änkeman blivit gift, så vet man årtalet. Under 1750-talet ges också dödsdatum för vuxna.

Ju längre tillbaka i tiden vi släktforskare kommer med våra anor, desto färre och osäkrare blir källorna. Och man är tacksam för varje uppgift, som kommer in på olika vis, kan bestyrkas och ”ge kött på benen”. Alla, som har sina anor bland allmogen – och det är de flesta – vet att där är mycket litet – om ens något – att hämta inom medeltidsgenealogin.

Vad kan vi då lära av den? Inom denna tas givetvis alla källor tillvara och används till det yttersta. Ibland också utöver, när allt för fantasifulla får hand om det.

Seriösa genealoger gör så här:

En adelsman , som man anade hade funnits, är nämnd en enda gång under sin levnad i något medeltidsdokument eller liknande. Där finns ett årtal, när man med säkerhet kan säga att han ledve. Efter några år dyker hans namn upp igen, men då som ”Sahl. Adelsmannen N N:s hustru N N”. Under mellantiden har alltså adelsmannen avlidit och ”resten är tystnad”. Istället kommer hustruns namn. Kanske kommer hon från någon välkänd adelssläkt som man vet mera om, och därigenom får vi flera uppgifter om familjen.

Så kan vi också göra vid rekonstruktionen av försvunna kyrkböcker och eftersom Getinge pastorat, som består av socknarna Getinge och Rävinge, ligger närmast min hemsocken Harplinge, tas detta som exempel.

Vid Getinge prästgårds brand 1868 förstördes också större delen kyrkböckerna, bland dem de äldsta, som bör ha börjat efter 1686. Av någon anledning börjar emellertid kyrkböckerna 1820 och 1866 börjar husförhörslängderna. Troligen är detta en dublett. Original och dublett fick inte förvaras under samma tak under natten. När kom denna bestämmelse?

De källor, som därutöver kan användas för rekonstruktion är fler än man i allmänhet tror och kan finnas i andra pastorat, socknar och arkiv runtom i landet, Först kan man använda de närmaste socknarna som en ”ring” om två à tre pastorat eller socknar utåt med Getinge pastorat eller aktuell socken i centrum.

Trots vad som ibland påstås, flyttade våra förfäder rätt ofta. Som drängar eller pigor i den egna socknen eller till grannsocknarna och ibland ännu längre bort. Så t ex reste många hallänningar till Skåne och nuvarande Danmark, främst Köpenhamn, för kortare eller längre tid. För att kanske senare komma hem och åter flytta för att få bättre utkomst och försörjning för en växande familj.

Det var inte så ovanligt, att en dotter var enda arvinge till en gård eller övertog den av annan anledning. Då måste hon ha ”en karl på gården”. Då tycks det ha varit hela släktens angelägenhet att se till att gården stannade inom släktkretsen. Kanske fanns det någon dräng – ungkarl säger vi idag – i socknen eller en grannsocken, som var tillräckligt avlägset släkt med pigan/dottern på gården för att få gifta sig med henne enligt kyrkolagen. Han kunde också vara helt oskyld, bara det var en bra och driftig bonde. Beroende på vad det var för slags äganderätt blev det att köpa gården eller överta arrendet från frälseägaren eller kronan. Mannen stadde sig till gården, med allt vad det innebar, och där kan finnas en del att hämta från köpebrev, undantagskontrakt mm. Dessutom kan där finnas inflyttningsattester och andra handlingar, som har utfärdats av präster och myndigheter.

Detta var bara ett litet axplock och listan på källor kan göras lång.

Brunna kyrkoböcker, vad göra?

Ur Anknytningen 2/97. Artikel från Nättidningen ”Rötter”.

Det pågår just nu ett omfattande arbete runt om i landet med att rekonstruera olika församlingar. En särskild arbetsgrupp inom Sveriges Släktforskarförbund har till uppgift att följa utvecklingen. Denna består av Ulf Berggren och Thord Bylund. Några ”brunna” församlingar har redan rekonstruerats och resultatet finns utgivet i bokform. Dessa är: Edsele i Ångermanland av Håkan Skogsjö, Skagerhult i Närke av Ulf Berggren och Ilsbo i Hälsingland av Jan Englund. Detta är några av de pågående rekonstruktionsobjekten: (i Ångermanland 5 församlingar, i Jämtland 1 församling).

Information om alla församlingar

Databasen Hallands Befolkning med kyrkoboksavskrifter
(databas uppdaterad med 53 000 nya poster augusti 2024). Den normerade databasen ”Hallands Befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 731 000 poster, vigda 201 000 poster, döda 507 000 poster från ca 1680-1952. Totalt nästan 1 440 000 poster.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen Hallands Befolkning
Hjälp & Info kyrkoböcker
Info om församlingarna
Handledningsfilm Hallands Befolkning
Historien om Hallands Befolkning
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
..

.

Databasen halländska emigranter
(databas uppdaterad 20250201) I denna utgåva finns 54 000 poster registrerade från 56 socknar som är helt klara, 39 socknar som är påbörjade men inte helt klara, 5 socknar saknar helt registreringar (Askome, Gällared, Lindberg, Lindome samt Östra Karup). De påbörjade socknarna är i de flesta fallen skrivna fram till 1895 + – 5 år.

..

Sök i databasen med halländska emigranter
Hjälp & Info Emigrantregister
Handledningsfilm halländska emigranter
Amerikanska folkräkningen 1950
Länktips om emigration
..

ll

Databasen halländska båtsmän
Alla kända rotebåtsmän från Södra/Norra Hallands båtsmanskompani finns med i databasen. Båtsmansregister Halland innehåller ca 6.000 båtsmän.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska båtsmän
Hjälp & Info halländska båtsmän
Handledningsfilm halländska båtsmän
Halländska båtsmän avlidna i Karlskrona
Mer fakta om båtsmän
Riksarkivet - Hitta din båtsman
Grill Indelningsverket
Centrala Soldatregistret
..

jjj

jjj

Databasen halländska bouppteckningar
Person och ortnamnsregister för bouppteckningar från Halland. Dataregistrering av befintligt register från Landsarkivet i Lund. Bouppteckningsregister 1671-1850, innehåller ca 140.000 personer.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska bouppteckningar
Hjälp & Info Bouppteckningsregister
Handledningsfilm halländska bouppteckningar
l
..
Databasen halländska antavlor
Här finns över 200 antavlor från Halland som är sökbara på församling och gårdsnamn.
Länkar till databasen, film & fakta.
..
Sök i databasen med halländska antavlor
Hjälp & Info Antavlor
Handledningsfilm halländska antavlor
Titta i ortsregistret till boken 50 Antavlor
l
..
Sperlingsholm är ett av de stora godsen som ligger i Halmstads närhet och dess ägor omfattade mycket av det som idag är Halmstads tätort.

Genom dessa dokument kan man få en mycket bra bild av hur livet tedde sig för många torpare och bönder som arrenderade mark och fastigheter av godset.

Innehåller fotograferade handlingar som rör delar av Sperlingsholms gods och dess gårdsarkiv från 1600-talets senare del fram till första delen av 1900-talet. Äldre brev och kartor från 1600-talet. Arrendekontrakt för torpare och bönder, ca 2200 sidor från 1780-1930. Bondekontrakt, ca 500 sidor från början av 1800-talet. Personregister anställda från runt 1820. Löneböcker från 1920-1950.

Församlingar som berörs är Breared, Enslöv, Getinge, Halmstad, Harplinge, Holm, Kvibille, Rävinge, Slättåkra, Snöstorp, Steninge, Söndrum, Torup, Trönninge, Tönnersjö samt Övraby.
Länkar till databasen, film & fakta.

..

Sök i databasen arrendekontrakt
Hjälp & Info Arrendekontrakt
Handledningsfilm Sperlingsholm
Arrenden och uträkningar 1835
Arrendejournaler 1926-1929
Arrendeförteckning samt Furejorden 1888

ll

..
..

 

Förteckning över personer som var skyldiga att betala mantalspengar. Mantalslängden upptog alla mantalsskrivnas namn, adress, yrke m.m.
Länkar till digitalfotograferade mantalslängder finns församlingsvis under respektive församling.
Några halländska församlingar finns avskrivna i Medlemsportalen.

..

Kolumnförklaringar till mantalslängderna
Läs avskrifter av mantalslängder
Handledningsfilm Mantalslängderna

jjj

jjj

Himle häradsrätt (N) AIa:1 (1667-1670) samt Himle häradsrätt (N) AIa:2 (1670-1675). Himle häradsrätt omfattar socknarna Grimeton, Gödestad, Hunnestad, Lindberg, Nösslinge, Rolfstorp, Skällinge, Spannarp, Stamnared, Torpa, Träslöv, Tvååker samt Valinge.
Länk till avskrifter finns under dessa församlingars sidor samt härunder.

..

Himle Häradsrätt
jjj
Medlemstidningen Hallandsfarares Information. Sök, läs, ladda ner och skriv ut – från 1986 till idag!
Använd det nya Artikelregistret för att snabbt hitta det du söker när du redan har information om författaren, innehållet eller tidpunkten.

..

Hallandsfarares Information från 1986 till idag
Sök i Artikelregistret från 1986 till idag
Sök i Innehållet från 1986 till idag
Handledningsfilm Hallandsfarares Information

ll

Halland blev svenskt under trettio år, genom uppgörelsen vid freden i Brömsebro 1645 och permanent svenskt genom freden i Roskilde 1658. Dessförinnan var Halland danskt.
Ta del av information om Rigsarkivets källor, få vägledning i användningen av danska jordeböcker och mantalslängder, utforska Torbjörn Nilssons informativa skrift med begreppsförklaringar som ger dig snabbare tillgång till materialet och upptäck kartor över områdesindelningar.
Följ länkar till arkiv och andra resurser för att utforska Hallands danska period.

..

Halland under dansktiden
l
Sök på en gård i by- och gårdsregistret och få fram vilken sida gården finns på i alla husförhörslängder.
Sockenkatalogen är samma register uppdelat församlingsvis i pdf-filer. För att kunna söka på Riksarkivet krävs ett kostnadsfritt användarkonto.

..

By- och gårdsregister Hallands län
Sockenkataloger Hallands län
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Hallands Landsbeskrivning 1729 är en nära 4000 sidor lång systematisk redogörelse för gårdar på den halländska landsbygden. För varje socken lämnas dessutom en kort allmän beskrivning.
De fyra originalvolymerna ingår i Hallands landskontors arkiv och förvaras i Lunds landsarkiv.
Böckerna har digitaliserats församlingsvis och finns under respektive församling samt från dessa länkar.

..

Hallands Landsbeskrivning Fjäre fögderi
Hallands Landsbeskrivning Varbergs fögderi
Hallands Landsbeskrivning Halmstads fögderi
Hallands Landsbeskrivning Laholms fögderi
Hallands Landsbeskrivning 1729 - alla
Fögderi och häradsindelning 1729
Om Hallands Landsbeskrivning 1729
Handledningsfilm Hallands Landsbeskrivning 1729
..

jjj

.
Länkar med historik över gårdar och släkter finns under respektive församling.

..

Bokverk med avfotograferade gårdar med information om gårdarnas areal, hur gården brukas samt ägare och familjeförhållande.
Länkar till bokverken i sin helhet finns nedan.
Länkar till Gods och gårdar finns församlingsvis under respektive församling.

.

 
Gods och gårdar 1939 Halland
Gods och gårdar 1943 halländska förs. i Jönk. län
Gods och gårdar 1945 Halland
Sv. bebyggelse 1948 Halland
Sv. bebyggelse 1951 halländska förs. i Älvsb. län
Hallands bebyggelse 1964

ll

l

l

Göteborgs stifts herdaminne ur kyrkan och skolan efter mestadels otryckta källor sammanfört av C.W. Skarstedt. Utdrag över kyrkoherdar finns församlingsvis under respektive församling.

..

 

Länktips Arkiv
Kyrkoarkiv på Arkiv Digital
Riksarkivet - Digitala Forskarsalen
Riksarkivet - Nationell Arkivdatabas (NAD)

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Information om församlingarna
Forskartips
Handlednings & Presentationsfilmer
Källor
Latin för släktforskare
Läshjälp
Register Landshövdingeberättelser

ll

..

ll

Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

ll

ll

ll

Artiklar
Sockenpresentationer
Tidningsartiklar
Utställningar från Släktforskardagarna
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>

ll

.

ll

ll

Arkiv
Bild & Ljud
Databaser
Emigration
Forskning i våra nordiska grannländer
Halland på Internet
Halland under dansktiden
Hallands gränsförsamlingar – samtliga län
Hallands gränstrakter
Kungliga Biblioteket – Svenska Tidningar
Svenska släktforskningssidor

ll

..
.
.

.

.

.

.
.
Den normerade databasen ”Hallands befolkning” innehåller kyrkoboksavskrifter av födda 603.920 poster, vigda 165.566 poster, döda 433.656 poster från ca 1680-1935. Totalt över 1 200 000 poster. Länkar till databasen, film & fakta >>
Demografisk Databas Södra Sverige
Svensk Lokalhistorisk Databas
SCB Kyrkans indelning i församlingar
SCB Län och kommuner i kodnummerordning

d

..

a

a

Riksarkivet Halland generalkartor
Riksarkivet Halland detaljkartor
Riksarkivet Geometrisk jordebok Hallands län
Riksarkivet Sv. Topografiska kartor
SCB Atlas över rikets indelning

a